21. elokuuta 2014

Skole

Hei! Ajattelin kirjoittaa tänään enemmän koulustani, ennen kuin viikonlopun hulabaloo alkaa. Huomenna meen sukulaisille ja sitten koko Oslon lukioiden bileisiin, Pararølpiin, jossa on tarkoitus grillailla, mut melkeen kaikki on kertonu mulle että grillaus on koodisana kaljalle :D Siitä tulee varmaan mielenkiintoista. Lauantaina taas meen Drammeniin ja tapaan muita YFU-vaihtareita, ja sunnuntaina mennään hostisän vanhempien mökille!

 
Koululla on pitkät perinteet latinan opetuksessa, koska tää perustettiin vissiin joskus 1100-luvulla katolisen kirkon kouluksi (tai jotain...). Koulun mottokin on latinaksi: "Non scholae men vitae discimus", "emme opiskele koulua vaan elämää varten"

 
 
 
Käyn siis Oslo katedralskolea, Kattaa, kuten kerroin aiemmin. Olin ekana koulupäivänä tosi hermostunut, mut onneks mun ei tarvinnut mennä yksin, vaan menin hostisän siskon kanssa, joka on käynyt jokunen vuosi aiemmin Kattaa. Kierreltiin siinä muiden uusien oppilaiden kanssa ja sitten mentiin kotiluokkiin. Ensin kun menin luokkaan ja näin että ainoo vapaa paikka oli opettajan pöydän eessä ilman vierustoveria, olin jo ihan valmis lähtemään kotiin. Mut kun tunti loppu, varmaan puol luokkaa ryntäs mun luo ja ne otti mut heti osaksi luokkaa :) Ihmiset on muutenkin koulussa tosi ystävällisiä ja kestää mua ku sönkötän ikuisuuden jotain tosi helppoo kysymystä :D
 Ensimmäisen kerroksen aulasta, jossa on patsaita, koulun motto tossa oven yläpuolella ja Ikaros. Oppilaat kuulemma sanovatkin "tavataan enkelin alla" :DJo maanantaina alkoivat normaalit koulutunnit. on kuullu muihin maihin menneiltä vaihtareilta, että vaihtarilta ei ooteta koulussa mitään. Täällä taas opettajat haluaa mun oppivan ja kaikki on jo sanoneet "keskustellaan tästä sun oppimisestas että miten mä voisin auttaa sua", mikä on kivaa mut samalla aiheuttaa vähän paineita. Ymmärrän aika vähän opettajien puheesta tehtävänantoja lukuunottamatta. Kuuntelen tunnin alussa joku viis minuuttia ja sit annan kaiken mennä suoraan korvista läpi koska keskittyminen vie hirveesti energiaa. Sit opettajat kysyy "Janina did you understand?" ja pudistan päätä kun en kehtaa myöntää etten kuunnellut :D

Lukujärjestys! Keltaisella merkityt on oman luokan kanssa, ja mulla on edelleen noi rastitut tunnit. Että mä rakastan tota maanantaita, meen kouluun vasta puol yheksi!
 
 
 
Tää on lukio, mut välillä tuntuu et käyn yläastetta. Meillä on tunteja oman luokan kanssa ja pari valinnaista, ja tunneilla on koko ajan jäätävä meteli. Opettaja pitää keskusteluja oppilaiden vanhempien kanssa eikä vaan hoida virallisia asioita. Muuten oppilaat on suht itsenäisiä, ne järjestelee kauheasti koulun jälkeisiä juttuja ja kerhoja ja ties mitä. Jos joku ei kuuntele opettajaa tunnilla ni sitä ei kiinnosta, se antaa palaa enkä mä muista että kenellekään olis huomautettu mitään tunnin häiritsemisestä :D

Kuus päällimmäistä kirjaa on latinan kirjoja.  Noi kirjat on paksuja ja painavia, koska lukkari pysyy samana koko vuoden ja meidän pitäis siis käydä noi kirjat vuodessa läpi.
 
 
 

 
Oon tosi iloinen mun aineista, jotka sain valita ihan vapaasti, koska tätä vuotta ei lasketa Suomessa. Onnistuin puhumaan matikan pois (❤), ja ns. pakollisia, oman luokan kanssa olevia aineita mulla on norjan kieli, historia, liikunta ja espanja. Siitä on aikaa ku viimeks luin espanjaa ja en oikeestaan muista mitään, mut otin espanjan jotta saisin 25 viikkotuntia täyteen ja vähän enemmän aikaa luokkakavereiden kanssa. Valinnaisiksi otin historian/filosofian, politiikka&ihmisoikeudet ja latinan. Ainoo haittapuoli aineissa oikeestaan on, että haluisin oppia mut kielimuuri on esteenä. Niinku just espanjan tunnilla pyysin selitystä espanjankieliseen sanaan ja sen saatuani aloin miettimään mitä se selitys tarkoittaa :D Mut en oo vielä kokenut mitään suurta epätoivoa, mitä noita kirjoja ehdin selailla ni aiheet näytti aika paljon samoilta, mitä oon oppinut jo Suomessa. Norjan kieltä ja kirjallisuutta lukuunottamatta!


Se koulusta. Olin eilen hostisän kans leffassa ja voin sanoa et se on varmaan eka asia, jossa Norja on vähän jäljessä Suomesta :D Tosi moni leffa mitä siellä pyöri on tullut Suomeen jo aikoja sitten DVD:lle, eikä penkissä ollut mukinpidikkeitä. Nyyh.


Vähän lisää maisemakuvia!
 
 Tein tänään perheelle kaalikääryleitä. Aloitin kun tulin koulusta kotiin ja ne oli valmiit kahdeksalta. Aika hyvin ensikertalaiselta :DHadet,
Janina

7 kommenttia:

 1. Vau, kääryleet näyttää hyviltä :) ... mitenkä maku? oma kommentti ;=)

  VastaaPoista
 2. Sun blogis vaikuttaa mielenkiintoiselta, jään innolla seuraamaan :)
  Äläkä huoli tuosta kielimuurista! Mä olin viimevuoden E-Koressa YFUn kautta ja lähdin sinne lähestulkoon kielitaidottomana, mutta nyt pärjään korealla arjessa ihan hyvin ja suurin osa mun korealaisista kavereista ei ees osaa enkkua ;'D kyllä se kieli tarttuu, viimeistään puolessa välissä vaihtoa elämä helpottuu huomattavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mulla oli Etelä-Korea hakuvaihtoehdoissa kakkosena :) Ja kyllä mä uskon että se tästä lähtee, oon tän viikon aikana tullu ainaki rohkeammaksi ilmaisemaan itteäni norjaksi!

   Poista
 3. ...eli kuitenkin hyvin ekakertalaiselta, mukavaa viikonloppua, sulla näytti ohjelmaa riittävän :)

  VastaaPoista
 4. Selailin vaihtariblogeja ja tämmönen tuli vastaan! Sitte muistin elävästi sen päivän ku hyppelit kouluun ja kerroit et sait norjasta paikan. Sillon en oikee tajunnu et meet vaihtoo ku en ollu ikinä kuullu vaihdosta oikee mitää :D mut nyt löysin sun blogin ja jään kyllä seuraamaan!! Terkkuja (ex)naapurilta!
  Essi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, en tyyliin itekkään tajunnu lähteväni ennen kuin aloin pakkaamaan :D Mut tosi kiva kuulla susta taas!!

   Poista