10. syyskuuta 2014

Litt mer om skole

Moi! Aloitin maanantaina neljännen kouluviikkoni ja vasta nyt musta alkaa tuntua, että käyn Kattaa, tiedän miten asiat menee siellä ja mitä oon tekemässä :D Ajattelin siks kertoa vähän, millaisia tunnit oikeasti on siellä ja millaista on käydä norjalaista lukiota!

Myöhästyminen
Vaikka metrot kulkee n. 7 minuutin välein, oon silti vähän myöhässä joka aamu, koska en jaksa lähteä aikaisemmalla metrolla... Aamulla on muutenkin meillä vähän hälinää ja joskus mun arvioimat ajat heittää ihan täysin. Joskus ehdin nimenhuutoon, joskus en, en tajuu miks mut ne nimet tuntuu vaihtelevan paikkaa siinä listassa! Opettajat ei sano myöhästymisestä mitään eikä pyydä selitystä, mut se vaikuttaa silti numeroon. Jos taas on usein tosi paljon myöhässä, voi ennen numeron antamista tulla kysely että hei sun myöhästymisistä on tullut näin ja näin paljon poissaoloa, miksi? :D Luulen ettei se mun pari minuuttia kauheesti vaikuta.

Läksyt ja kirjat
En oo saanut paljon yhtään läksyjä, ainoastaan pari pikku tehtävää silloin ja tällöin. Läksyjä ei tarkasteta ikinä, paitsi espanjassa, ja silloinkaan jos ei ole tehnyt, opettaja ei sano mitään. Luulen että se on sama kuin myöhästymisten kanssa: merkintä tulee, ja jos niitä on liikaa, se vaikuttaa numeroon. Mulle kyllä kelpaa toi tarkistamattomuus, välillä en ees tajua että meille tuli läksyjä! Teen läksyt silloin kun tiedän niitä olevan ja jos mulla on aikaa.
Kirjoja ei käytetä melkein yhtään. Latinassa käytetään aktiivisesti yhtä kirjaa kuudesta, ja muissa aineissa tyyliin kerran viikossa katsotaan jotain kirjasta :D En oo saanut vielä kaappia, joten on tosi ärsyttävää raahata monta painavaa kirjaa & tietokone kouluun, vaikkei niitä edes käytetä... Mut täytyy toivoa et saisin sen kaapin pian!
Hissankirjat ja politiikan&ihmisoikeuksien kirjat on kokonaan bokmålilla kirjoitettuja, ja loput sekaisin bokmålilla ja nynorskilla. Espanjan kirjassa on kaikki sanottu bokmålilla ja nynorskilla, mut muissa aineissa joka toinen kappale on bokmålilla ja joka toinen nynorskilla, ja esim. norjassa se on jotenkin tosi häiritsevää. Oon kiinnostunut nynorskista ja liityin koulussa jopa Nynorsk-kerhoon, mut se vaikeuttaa lukemista hirveesti :D Osa sanoista on tosi samankaltaisia, mut osa tulee ihan puskista, esim. miten = hvordan (BM) = korleis (NN). Koita siinä sitten lukea :D

Tunnit
Normaalisti tunti kuluu niin, että opettaja luennoi ja keskustelee luokan kanssa aiheesta. Joissain aineissa opettaja kirjoittaa muistiinpanoja, joissain ei. Tykkään muistiinpanoista koska jaksan silloin paremmin kuunnella ja pysyn paremmin mukana, mut auta armias jos opettajalla on huono käsiala... En kehtaa kysyä joka toista sanaa ja on vaikeaa arvata mitä sanaa opettaja tarkoittaa. Mulla on varmaan puolet muistiinpanoista ihan hölynpölyä!
Opettajat käyttää nettiä aika paljon, samalla tavalla kuin Suomessakin: ne näyttää videoita ja PowerPointeja ja uutisia yms.
Espanjassa tehdään tietysti tehtäviä, mut silti vähän ja etenkin suullisia on tosi vähän. Suulliset tehtävät korvautuu kyllä sillä, että opettaja puhuu espanjaa ja olettaa kaikkien vastaavan ja puhuvan muutenkin pelkkää espanjaa :D Jopa kielioppi käydään espanjaksi.
Latinassa taas me käydään läpi kielioppia ja käännetään tekstejä. Kieltenopiskelu on tosi outoa, koska Suomessa oon tottunu siihen että kielioppi käydään läpi ja sit sitä harjoitellaan, mut täällä kesken kääntämisen opettaja selittää jonkun konjunktiivin parilla lauseella ja sit käskee jatkamaan.

Opiskelu
Kuten sanoin aiemmin, opiskelu on tosi paljon oppilaan omalla vastuulla. Koska läksyjä ei ikinä tarkisteta niin on ihan sama periaatteessa että tekeekö ne vai ei, mut tietysti suurin osa tekee. Melkeen kaikki kirjoittaa muistiinpanot ja esittää jatkokysymyksiä. Oppilaat on myös tosi vastuullisia! Tänään hissan&filosofian opettaja oli poissa eikä meillä ollut sijaista, ja normisti Suomessa oppilaat ois varmaan lähtenyt kotiin, etenkin kun toi oli vika tunti. Mut täällä tyypit meni koneelle, etti ja laitto pyörimään leffan, joka oli jäänyt viime tunnilla kesken, ja katto sitä hiljaa kiltisti koko tunnin. Tietty toi oli varmaan vähän erilaista kun meillä oli leffa katsottavana, mut silti :D
Kaikesta vastuullisuudesta huolimatta tunneilla on meteliä ja tyyliin kaikki on koneilla Facebookissa tai tekee jotain muuta. Tuntuu tosi ristiriitaiselta!
Me mennään aineissa eteenpäin tooosi hitaasti, ainakin siltä tuntuu suomalaisen lukion tahdin jälkeen... Tietty meillä on koko vuosi aikaa käydä asiat läpi, mut silti.

Kaiken kaikkiaan ajattelin ottaa tän vuoden superrennosti, koska saan joka tapauksessa lasketuksi vain viisi kurssia ja tuskin edes niitäkään. Oon oppinu suurimman osan asioista jo viime vuonna, paitsi tietty Norjaan liittyvät asiat. Keskityn norjaan ja latinaan ja koitan olla pinnaamatta liikunnasta, siitä voisinkin varmaan helposti saada kurssin :D

Koulussa on muuten hauskaa tällä hetkellä, kun kaikki kerhotoiminta alkaa käynnistyä ja ninjaleikki on menoillaan... Ninjaleikissä yritetään siis "tappaa" muita oppilaita :D Jokaiselle mukanaolijalle määrätään henkilö, joka hänen pitää tappaa ja niin edelleen. Tappaa voi kietomalla mustan nauhan toisen käsivarteen ja antaa sen olla siinä kolme sekuntia, laittamalla manteliuutetta ruokaan/juomaan, tai laittamalla omenan toisen oikealle puolelle kolmeksi sekunniksi. Tappaessaan ninjalla pitää olla päässä sellanen musta juttu, jotta ihmisen tunnistaa ninjaksi. On tosi hauskaa kattoa, kun ihmiset on niin vainoharhaisia ja pyytää mua menemään ensimmäisenä kulmista XD Just tänään hissan&filsan tunnilla yks ninja juoksi luokkaan ja tappoi yhden ilman että poika ehti edes huomata mitään. Ite en valitettavasti oo mukana kun en tiennyt tästä :D

Olin eilen saunassa!! <3 Mun kontaktihenkilö tunsi yhden, jolla on sauna kotona, ja me mentiin yhdessä koittamaan sitä :D Mä olin jotenki olettanut et se olis suomalaistyyppinen sauna eli että suihkusta pääsis sinne suoraan tai edes että se olis kellarissa, mut tämäpä oli keskellä olohuonetta... Että mä nauroin ku se vaan yhtäkkiä tuli eteen :D
Kokemuksena tää oli kuitenkin tosi kiva ja menisin mielelläni uudestaankin! Kiuasta ei ollut vaan lämpö tuli noista mustista seinähommeleista, ja toi lämpeni vissiin 65 asteiseksi (kirjotetaaks toi väliviivalla vai ilman?? ihanaa ja kauheeta ku en muista) tai jotain. Muuten toi tuntu ihan suomalaiselta saunalta, paitsi että hikoilin paljon enemmän ja se lämpö ei oikeastaan vaikuttanut muhun :D

Hadet,
Janina

1 kommentti:

  1. :) koita nyt vaan pinnistellä niiden läxyjenkin kanssa (kaikki on aina eteenpäin). Hauskanen saunakokemus mutta kuulosti miellyttävältä. Vai ninjaleikki, voi mahdotonta ;=).

    VastaaPoista