23. joulukuuta 2013

Yksi yö jouluun on, kahdeksan kuukautta lähtöön

Joulu, vuosi 2014 ja samaten vaihtovuoden alku lähestyy! Hain vaihtoon tän vuoden maaliskuussa, ja nyt on enää n. kahdeksan kuukautta jäljellä... Aika on mennyt ihan uskomattoman nopeasti. Toisaalta en jaksais oottaa lähtöä, mut samalla mielessä pyörii asiat mitä jätän tänne. Täytyy kai vain ajatella, että kaikki oikeasti hyvät asiat jaksaa mua täällä vuoden odotella :)

Ajattelin näin joulun kunniaksi kertoilla vähän enemmän siitä, miten oon päätyny tähän pisteeseen: vietän suomalaista joulua täysin rinnoin (mitä en todellakaan oo viime vuosina tehnyt!) ja samalla mietin, et missä ees mahdan olla ensi vuonna, puhumattakaan siitä mitä teen.

Mun päätös lähteä tapahtui oikeastaan tosi nopeasti. Kiinnostuin Norjasta vähän yli vuosi sitten katsellessani jotain norjankielistä ohjelmaa. Kieli kuulosti nii ihanalta ja muutenkin kulttuuri ja ihmiset tosi kiinnostavilta, ja koukussa oltiin :) Kuulostaa ehkä vähän hölmöltä, mut mun mielestä on mahtavaa että mulla on joku päämäärä, johon pyrkiä. Joka tapauksessa, aloin siis miettiä keinoja miten pääsisin Norjaan. Suunnittelin tosi pitkään hakevani UWC-lukioon, mut sit lopulta tajusin että mun mahdollisuudet päästä sen kautta Norjaan oli lähes olemattomat. Sit mun mieleen juolahti "hei, mähän voisin lähtee vaihtoon!", näpytin Googleen vaihtovuosi Norjassa, otin ekan järjestön linkin ja varasin ajan haastatteluun. Ei ehkä ihan fiksuin tapa valita järjestöä, myönnetään! Tähän mennessä oon kyllä tykänny mun järjestöstä, joka on siis YFU.

Mun maavaihtoehdot oli 1. Norja, 2. Etelä-Korea, 3. Saksa, 4. Kanada, mut kyllä mä vaihtoon hain päästäkseni Norjaan. Nuo muut heitin vaan päästä saadakseni sen listan tehtyä, niin oon kyllä onnelline että sain sen paikan Norjaan. Mun ymmärtääkseni YFU:lla oli yks paikka Norjaan, mutta en kyl todellakaan ole varma.

Joka tapauksessa, olin haastattelussa, sain paikan, täytin hakupaketin, lähetin sen kesäkuussa ja nyt olen vain odotellut. Järjestöltä on tullut kaksi valmennuskirjettä, toinen marraskuussa ja toinen viime viikolla, kummassakaan ei ollut mitään maata mullistavaa. Ainoa kohta missä mun sydän vähän hypähti toista kirjettä lukiessa oli maininta perheiden etsinnästä (!!), joka alkaa uudenvuoden jälkeen. Pelkään vähän että kukaan ei halua vaihtaria naapurimaasta, mut kyllä mä luotan et mun järjestö mulle jonkun perheen löytää :--D Luin mun kirjettä isäntäperheelle tässä pari päivää sitten, ja ai että mä häpesin... Mut ainahan sitä omia tekstejä häpeää, eikö?
En todellakaan sais toivoa mitään tiettyä sijoituskohdetta etten pety, mutta haluaisin tosi paljon pohjoiseen tai sitten länsirannikolle. Länsirannikolla ois ihanaa koska oon tottunu että rannikko on lähellä, ja pohjoisessa nyt ois mun mielestä muutenkin kiva asua. Mutta tietenkin, jos mun unelmaperhe löytyy, niin meen tietysti sinne onnellisena välittämättä missä se kaupunki sijaitsee!

Mulla ei ole aavistustakaan seuraavasta postauksesta. Jos keksin jotain kirjoitettavaa, niin kirjoitan. Jos en, kerron varmaan seuraavaksi perhetiedoista tai valmennusleiristä, joka on toukokuussa :) Mutta jos jollakulla on kysyttävää mun järjestöstä, haastattelusta, hakupaketista tai mistä vain, niin vastaan mielelläni!
Hyvää joulua kaikille, yrittäkää parhaanne mukaan nauttia vaiks ulkona onkin vähän mustaa (etelässä asumisen ilot...), ja hyvää uutta vuotta 2014! :)
-Janina

2 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintonen tää blogi, se on harmi kun ihmiset eivät tunnu edes harkitsevan lähes mitään Euroopan maita vaihtoon lähtiessään. Täällä on muutakin kuin Ranska ja Saksa.. Norja on ihana maa, sulle tulee varmasti mahtava vuosi!

  Mutta... onko tää blogi vaan jäänyt vai eikö oo vaan vaihdon suunnalta kuulunut mitään? Olisi nimittäin mielenkiintoista lukea sun mietteitä vaihdosta ja prosessin edistymisestä. Onko sulla esim jo hostkaupunkia tai ollut jotain järjestön koulutuksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Eurooppa on niin monikulttuurinen, täältä löytyy vaikka mitä kiinnostavaa vaikkei sitä heti uskoisikaan :)

   Ja ei, blogi ei ole jäänyt :D Vaihtorintamalla on nyt vain ollut toosi hiljaista. Hosteja ei vielä ole, mut just viime viikonloppuna oli lähtövalmennus, josta ajattelin kirjoittaa. Koska koeviikko painaa päälle, niin postaus tulee varmaan tässä parin viikon sisällä :)

   Poista