11. lokakuuta 2014

Høstferie + noe annet

Syyslomasta onkin tosiaan jo viikko... :-D
En sinänsä tehnyt mitään ihmeellistä. Oleskelin kotona, kävin pari kertaa kaupungilla ja viikonloppuna vietin aikaa perheen kanssa. Perjantaina kävin kaverin kanssa TusenFrydin huvipuistossa, ja meillä oli tosi hauskaa! Oli vissiin vika päivä kun se oli auki ja oli tosi kylmä, mut jonoa oli vähän. Huomasin myös että alan ilmeisesti päästä korkean paikan kammostani eroon :-D
hii

Kummitustalossa! Siellä olikin muuten tosi jännää, siellä ei meinaan kuljettu ympäriinsä vaan istuttiin tuoleissa ja kaikki penkit pyöri ympäri 3D-esityksen aikana. Meillä oli jopa laseraseet joilla ammuttiin aaveita, tää oli oikeesti jopa hitusen pelottava!

Tänä maanantaina palasin taas kouluun, viimein! Tykkään koulusta hirveesti, siellä on kaikkea kivaa ja näkee ihmisiä :)
Tiistaina pidin ensimmäisen esitelmäni - norjaksi! Latinassa piti siis valmistella esitelmä jostain antiikin aikaisesta tiedemiehestä, ja tein omani Hippokrateesta. Tän piti olla valmiina jo pari viikkoa sitten, mut jostain syystä en esittänyt sitä silloin, ja se tuli mulle vähän yllätyksenä tiistaiaamuna :-D Olin tietysti unohtanu puolet mitä kirjoitin syysloman aikana, ja olin tosi hermostunut. Se olis voinut mennä paremminkin, sössötin aika paljon ja unohdin joitain sanoja, mut ihan hyvin silti ensimmäiseksi esitelmäksi.

Keskiviikkona oli eka kuoroesitys, jossa meillä oli hienot kaavut ja kaikkea :-D Esitys meni hyvin, vaikka laulettiin latinankielinen laulu jota en oo ikinä kuullut/laulanut... Koitin siinä kuitenkin laulaa ja kyllä sit jo viimeisessä säkeistössä pysyinkin mukana!

Torstaina oli latinan käännöskoe, joka latinan osalta meni tosi hyvin, se teksti oli tosi helppo kääntää. Vaikeeta siinä olikin sitten saada se norjaksi. En tiiä miten opettaja arvostelee ne, mut luulen että hän ymmärtää ainakin mitä käännökselläni ajoin takaa... Rupesin kokeessa jopa nauramaan mun lauseväännöksiä :-D Olin siinä sitten kuitenkin valmis viitisen minuuttia ennen ajan loppumista, ja vilkaisin muita. Jotkut kirjoitti siinä jo melkeen toista sivua ja mulla oli vähän alle puoli sivua... En kyllä keksi mistä ne repi sen toisen sivun, aloin paniikissa tarkistaa käännöstä enkä keksinyt miten voisin sitä muuttaa. Ehkä mulla on vaan pieni käsiala...

Saimme myös norjan esseet takaisin. Pyysin opettajaa arvostelemaan mun esseen samalla tavalla kuin muiden, ja sain 3-! Norjan systeemi on siis 1-6, jossa 1 on hylätty ja 6 paras, eli Suomen järjestelmässä toi vastaa jotain 6-7 ehkä? Ei siis mikään loistava, mut hyvä siihen nähden että oon ollu vasta kaks kuukautta täällä :-)

Tänään oli historian koe, johon en ollut lukenut yhtään... Sanoin aiemmin, että lähes kaiken oon oppinut jo aiemmin, mut tää oli yks niistä harvoista mitä en oo oppinut: viikinkiajat ja -retket... Tietty oon niistä kuullut hissan tunneilla ja itekkin vähän ottanut selvää, mut nää käy sen tietysti ihan pohjia myöten läpi, onhan se olennainen osa Norjan historiaa. Norjantunneilla käydään melkein samoja juttuja ja viime tunnit ollaan "opiskeltu" norrøniä, eli kieltä josta norja on kehittynyt.
Mut joo, koe oli siis aika vaikea mut sain jotain väkerrettyä kaikkiin ja joistain vastauksista oon jopa ylpeä! Koska en varmaan saa lähes yhtään kurssia hyväksytyksi Suomessa, ei mun arvosanoilla oo väliä ja tän oon sanonu myös opettajille: haluan tehdä kaikki kokeet ja saada arvostelut niistä samalla tavalla kuin muutkin.Yritän tietenkin pärjätä koulussa, mut arvosanat ei todellakaan oo se ykkösjuttu täällä!

Tänään olin Det Norske Teatretissa katsomassa Brørne Løvehjarte, eli Veljeni Leijonamielen. Tää oli siis Målungdomin juttu eli näytelmä oli uusnorjaksi. Mun mielestä DNT:ssä on näytelmiä pelkästään uusnorjaksi, ja me mennään taas helmikuussa katsomaan joku toinen näytelmä. Se on tosi suosittu paikka ja lippuja on tosi vaikea saada, sen takia vasta helmikuussa :-D Mut, tykkäsin näytelmästä hirveästi! Oon nähnyt näytelmän aiemmin ja lukenut kirjan, joten oli helppo seurata mitä tapahtui. Mutta mä myös ymmärsin mitä ne puhui lavalla!! En tietenkään kaikkea, mut suurimman osan ajasta vaan olin näytelmässä täysillä mukana, ihan mahtava tunne etenkin kun näytelmä oli mulle suht tuntemattomalla kielimuodolla :)

Mun norjan kielen taidosta tällä hetkellä: ymmärrän suht hyvin, paitsi jos on kauheasti taustahälinää tai jos joku vaan alkaa pälättää mulle ilman mitään varoitusta :-D Puhun paljon paremmin kuin kirjoitan, mikä on tosi kiva juttu, koska yleensähän se on vieraissa kielissä toisin päin. Puhun siis pelkkää norjaa, lukuunottamatta joitain sanoja. Mun lukeminen on myös kehittynyt, enkä käytä enää paljoakaan sanakirjaa lukiessani. Kirjoittaminen on taas ihan eri juttu, varmaan koska oon harrastanut sitä niin vähän, yleensä kirjoitan vaan pikkuviestejä tai kopioin muistiinpanoja taululta, joten eihän siinä kirjoittaminen niin paljon kehity :-D Mut kyllä se siitä.
Ihmiset on tosi innostuneita mun puhumisesta, ja kaikilta uusilta ihmisiltä kuulen "vau, puhut tosi hyvin, oon tosi vaikuttunut!" ja tiettyhän se sydäntä lämmittää :-) Mulla on kuulemma ihan karsea suomiaksentti, mut kuulemma se ei haittaa eikä mun kuulemma pitäis huolehtia siitä. Hostäiti kyllä sanoi äsken et se alkaa jo parantua ja välillä puhe sujuu ilman mitään aksenttia <3 Ihanaa.
Yhden ongelman oon kyllä huomannut mun oppimisessa: jos huomaan jonkun suuremman virheen ja alan korjata sitä, niin käytän sitä ihan liikaa ja väärissä paikoissa. Esim. de eli he sanotaan norjaksi di, enkä aluks tiennyt sitä. Nyt tiedän ja koitan muistaa sen aina puhuessa, ja sanon sen silloin kun yritän sanoa det, den, dere...
Sama juttu jos-sanan ja -ko/-kö-päätteen kanssa. Jos on hvis ja -ko/-kö on om. Aluksi sanoin jos-sanan kohdalla om, koska ruotsi häiritsi mua. Yrittäessäni korjata sitä sanoin hvis joka paikkaan, ja nyt yritän sitten muistaa koska käytän hvis ja koska om - usein jään pallottelemaan molempien välillä hetkeksi kunnes päätän vaan heittää jonkun ja yleensä sekin menee väärin :-D Noh, ehkä se korjaantuu tässä parin viikon kuluessa...

Tuli vähän jaariteltua :-) Beklager.

Hadet,
Janina4 kommenttia:

 1. Monenlaista uudenkuuloista asiaa taas kuitenkin... jotenkin ihan erilaisenkuuloista elämää siellä, kun täällä Suomessa sinulla :) ...enemmän tekemistä erilaisten juttujen parissa. Pst. olethan muistanut hoitaa myös kuntoasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, täällä noi koulun kerhot ja muut tuo paljon enemmän tekemistä :-)
   Ja en ihan tiedä mitä meinaat, mut mitään urheiluharrastustahan mulla ei ole. Käveltyä tulee aika paljon ja käyn ehkä kerran kahdessa viikossa lenkillä, voisi ehkä sanoa että se on vähän jäänyt taka-alalle :-D

   Poista
  2. Sitä vaan meinaan, että vaikka varsinaisesti ei harrastusta ole niin tosiaan kuntoa ylläpitää liikkumalla, lenkkiä ja toisinaan myös lihaskuntoa :).

   Poista
 2. Jaarittelut JEES ;=))

  VastaaPoista