22. joulukuuta 2014

Svarer!

Kiitti kysymyksistä! :)

Mikä sai sut lähtemään juuri Norjaan?
-Njaa en ihan osaa itsekkään vastata :DD Tykkään Norjasta hirveesti maana ja halusin oppia norjaa. Ei siinä kai muuta ollut.

Osasitko paljon norjaa ennen lähtöäsi?
- En. Olin lukenu ruotsia neljä vuotta, kuuntelin norjankielistä musiikkia ja luin joskus nettilehtien otsikoita, mitä sellaisista nyt oppii

Kui kaua mietit vaihtoon lähtemistä ennen hakemuksen lähettämistä?:)
- Alun perin mun piti hakea UWC:hen. Sit jossain vaiheessa aloin epäillä, etten pääsis sinne, ja sit muistin et vaihtoonlähtö on yks vaihtoehto päästä ulkomaille. Menin puhumaan porukoille ja lähetin hakemuksen :D Eli itse vaihtoonlähtöä en miettinyt kuin hetken, mut ulkomaille lähtöä varmaan kolme-neljä kuukautta.

Ootko saanu paljon kavereita Norjasta? Onko kaverien saaminen ylipäätänsä vaikeeta?
- Paljon tuttuja oon saanu, vähemmän kavereita mut silti niitäkin! Ja jooo on se silleen, on tosi helppo mennä puhumaan ihmisille ja tälleen mut sit ystävyyssuhteiden syventäminen ei käy yhtä helposti

Kuinka aikasin sait sijoitustiedot?
- Toukokuussa, eli sinänsä aika aikaisin

Paras norjalainen ruoka? Paras suomalainen ruoka?
Paras norjalainen varmaan lefse (jälkkäri) ja suomalainen karjalanpiirakat (okei ei varsinaisesti ruokaa mut)

Lempi aktiviteettis ku oot kokeillu Norjassa?
- Varmaan kiipeily! Tai patikointi

Onks siul tullu siel jotai uusii elämänarvoja?:)
- En ihan tiiä mitä meinaat tällä kysymyksellä, mut kyllä mä täällä oon muuttunu ja alkanu kattoo maailmaa eri tavalla :-D En ennen lähtöä ees uskonut ex-vaihtareita, kun ne sano että vaihdossa muuttuu tosi paljon, mut nyt kyllä huomaan eron!

Kerro viis lempiasiaas norrjalaisissa? :)
- 1) ne on oikeasti avoimempia ku suomalaiset 2) ne tekee hyviä jälkkäreitä 3) tykkään kun koulussa on paljon vapaa-ajan aktiviteettejä 4) ja kaikki on niissä ihan täysillä mukana 5) norjalaiset on hauskoja

Lluetko muiden vaihtariblogeja?
- Kyl mä joitain! Tosi kiinnostavaa lukea niitä ja kattoa silleen "hei mul on ihan sama juttu vaiks oon ihan eri maassa" tai jotain :D

Asutko kaukana merenrannasta? :)
- Tunnen Oslon jo aika hyvin, mut oon surkee hahmottaa etäisyyksiä mun päässä. Google Mapsin mukaan joku 5-7 kilsaa Oslovuonolta :D Sehän tavallaan on merta, vaikka onkin vuono heh

Syödäänkö Norjassa mitään suomalaisia perinneruokia? Lipeäkala on kyllä pahaa, feel you xD
- No eei, just tota lipeäkalaa on ja sit varmaan piparit toinen mitä on meillä Suomessakin.

Suomi vs Norja? eli voisitko siis kuvitella lukion jälkeen vaikka opiskelevasi siellä tai asua?
- Tykkään Norjasta tositosi paljon maana mut Suomi on aina koti niih en tiedä :-D Mut todellakin voin kuvitella palaavani tänne lukion jälkeen!

Kummonen teiän kuoro on, onko tyttöjä & poikia? Kummosia kappaleita laulatte, joululauluja? Jatkatko myös keväällä kuoroa?
- On tyttöjä ja poikia ja vissiin kaikki äänet edustettuina. Me ollaan vissiin kamarikuoro (mitä se sitte tarkoittaakaan, en oo kauheen musiikki-intoinen). Nyt ollaan laulettu tosi paljon joululauluja, mut kyl me jotain muutakin, jotain ihme messuja ja tollasta :D Ja ehdottomasti jatkan!

Hauskin ja hirvein sana jonka oot oppinu (esim ääntämiseltään tai kirjoitusasultaan)?
- Hauskimmat sanat on hyggelig (=kiva) ja Humlesnurr (=Dumbledore). Emt must noi vaan kuulostaa kauheen hauskoilta :D Ja hirveimmät on forberedelse (=valmistautua tai jtn) ja guddommelige (=jumalallinen) koska en osaa lausua niitä. Ja käytän niitä kyllä sen verran että se etten osaa lausua häiritsee!

Tyhmimpiä asioita joille norjalaiset on nauranu ku oot kertonu jotai Suomesta?
- Kerroin miten tiukat säännöt meidän ylppäreissä on, esim että eväissä ja tollasissa ei saa olla mitään tekstejä yms. En tiiä mitä hauskaa siinä oli mut kovasti ne nauro :D Ainii ja kun kerroin, etten tunne ketään kenellä ei olis saunaa!

Hirvein perinneruoka mitä oot syöny? Entä paras?
- Norjassa on aika paljon karseita perinneruokia :D Mut kamalin on just varmaan lipeäkala. Paras on joku jälkkäri kuten lefse tai ehkä fårikål (lammasta ja kaalia lol)

Mitä norjalaiseen joulupöytään kuuluu? Meinaatko tehä jotain suomalaisia jouluruokia siellä? Oletko muutenkin innostunut enemmän kokkailemaan suomalaista ruokaa?
- Mun korvaani joulupöytä kuulostaa hirveän laihalta, kun vertaa Suomen moniin ruokiin. Pöydässä on vissiin perunoita, ribbeä ja/tai pinnekjøttiä ja siinä se? Noh, parin päivän päästä sitten nähdään!
En jaksa tehä mitään suomalaista :D Leivoin joulutorttuja mut en varmaan muuta. Ja emmä tiedä oonko mitenkään innostunut, joskus sitä vaan tekee mieli suomalaista ja sit teen sitä.

Kerro lisää mitä oot saanu sun joulukalenterista!
- Suklaata, sukkia, kaikkii pienii meikkijuttuja ja sit jotain joulukamaa, kuten semmoset söpöt pienet tonttufiguurit!

Kuuluuko norjalaiseen jouluperinteeseen joulupukki tmv? Tuleeko teille joulupukki? :D
Kyl mun mielestä, en oo kyl ihan varma XD Ja meille tuskin tulee pukkia!

Vietätkö vapaa-aikas kotona tekemättä mtn, perheen kanssa, vaihtarikavereiden vai norjalaisten kavereiden kanssa? Tuotko/kutsutko koskaan kavereita kotiin?
- Vähän kaikkea tota :D Jos oon tosi poikki, hengaan vaan kotona yläkerrassa. Joskus iltaisin oon ulkona, joskus oon hostvanhempien kanssa ja tehdään jotain. Viikonloppuisin oon yleensä perheen kanssa. Norjalaisten kavereiden kanssa oon yleensä viikolla, viikonloppuisin vaihtareiden kanssa tavataan mut ei tosiaan joka viikonloppu. Vähän vaihtelee!

Teetkö paljon kotitöitä?
- Kyl mä mun mielestä aika paljon. Siivoilen yleensä keittiötä ruoan jälkeen paitsi jos oon ihan poikki, imuroin, ripustan/viikkaan vaatteita ja käyn kaupassa :D Joskus harvoin vahdin lapsia, mut enemmän mä kyllä kodin kanssa puuhaan

Luetko kirjallisuutta norjaks (muutakin kuin koulukirjoja?)
- Mulla on jo montakin kirjaa norjaksi (joista melkeen kaikki on jotain suomalaisia? Kirjat on normisti parhaita alkuperäiskielellä, en tajua miks ostan suomalaisia klassikoita norjaks) mut en oo ihan vielä jaksanu alottaa. Nyt joululomalla meinasin!

Onnistuuko kaikki päivittäinen toiminta norjaksi vai jännitätkö puhumista lipuntarkastajalle tmv?
- Kyl ne sujuu :D Oon kyl huomannu et välil oon jääny hakemaan jotai sanaa tai ääntäny hassusti ja sit mua ollaan katottu oudosti, mut kyl mua ymmärretään ja pärjään norjaksi. Joskus mä jännitän puhumista ku en tie mitä outoo ne välil alkaa syytää mulle mut emmä suuremmin!

Millaisia stereotypioita sulla oli Norjaa ja norjalaisia kohtaan ennen vaihtoa ja onko nää stereotypiat muuttunu?
- Ei paljon mitään, aattelin vaa et ne on samanlaisia ku suomalaiset mut käy vaan enemmän retkillä ulkona ja on jotenki terveellisempiä :-D Noh, ne ei oo samanlaisia kuin suomalaiset eikä varmaan terveellisempiäkään, mut ne käy enemmän retkillä! Eli osa stereotypioista oli mun mieleen totta, osa ei :-)

Käykö sun hostsisarukset päivähoidossa tmv vai mikä on norjalainen käytäntö lasten kasvatuksessa?
- Molemmat käy päiväkodissa. Tosi harva norjalainen nainen jää kotiäidiksi, ja jokaiselle lapselle luvataan paikka päiväkodista vissiin vuoden ikäisenä. Ja sen näkee katukuvassa, täällä ei voi liikkua minnekään ilman että alueella olis tyyliin sata päiväkotia. Jos mietin kilsan säteellä meidän talosta, niin lähistöllä on varmaan 5-7 päiväkotia!

Kerro lisää norjalaisesta koulujärjestelmästä!!
- Vastaan lyhyesti koska mun mielestä oon tehny tästä postauksen (se oli tosin ennen vaihtoonlähtöä enkä silloin ehkä tienny kaikkea). Eskaria ei ilmeisesti oo. Lapset on päiväkodeissa kuusvuotiaaksi asti, jolloin ne alottaa koulun ja menee ekalle luokalle. Peruskoulua jatkuu 10. luokalle asti. Luokat 1-7 (? tai 6) on barneskole ja luokat 8-10 on ungdomskole. Peruskoulun jälkeen kaikki menee videregående skoleen, ja mun mielestä kaikille pitää löytyä paikka jossain vg. skolessa. Siellä valitaan linja, yrkesfag tai studiespesialisering, ja sit vaan opiskellaan :D Yrkesfag on amis ja studiespesialisering on lukio, jolla mä siis olen. Sen jälkeen tyypit menee ammattikorkeakouluihin, yliopistoon tai sit suoraan töihin, jos oli valinnut yrkesfag.

Onks anni paras?
- oha se!

Hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta kaikille!
God jul og godt nyttår alle sammen!

4 kommenttia:

 1. Oon kuullu että bokmål muistuttaa tanskaa tosi paljon, pitääkö paikkansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bokmål pohjautuu tanskaan eli joo, kyllä se muistuttaa. Lukiessa pystyn ymmärtämään tanskaa yhtä paljon kuin norjaa!

   Poista
 2. Hej please, vaikka joulun jälkeen kunnon postaus suomen ja norjan joulujen eroista? Ja millai sielä juhlitaan vuoden vaihtumista? :) ootko ostanu paljon joululahjoja ja ootko saanu paketteja suomesta? :) onko ikävä kavereita täällä? Mikä on ollu hienoin tai paras kokemus sielä? Onko siel yhtä harmaa syksy ku suomessa? :D onko lunta? Höh ku en oo huomannu tota kysymispostausta ni nyt on sit hirveesti kysytävää just ku oot tehny tämmösen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan mulla sellainen työn alla :-D Ja no voi harmi kun et huomannu! Mulla on kirjoitusideat tosiaan vähissä niin jos kiinnostusta olis tarpeeks ni voisin toisenkin joskus tehdä.

   Vuoden vaihtumista juhlitaan aika samalla tavalla kuin Suomessa, eli ollaan kavereiden/perheen kanssa ja ammutaan raketteja.
   Oon mä jonkun verran ostanut, enemmäkseen ostin Suomeen kun hosteille mulla oli lahjat Suomesta valmiina ni niistä ei tarvinnu huolehtia. Oon saanu aika paljon paketteja ja kortteja, ne kyllä lämmittää mieltä :-D
   Kavereita on tosi kova ikävä!
   En pysty sanomaan parasta kokemusta :-D Täällä on tapahtunu tosi paljon kaikkea kivaa ja mieleenpainuvaa, mutta ne parhaat jutut mitä oon vaihdosta saanu ei oo niinkään kokemuksia sinänsä. Parhaimmat fiilikset on ehkä ollu silloin kun tajusin et mähän oikeasti puhun norjaa tai sit ne, kun oon tuntenu että jostakusta on tullu oikeasti mun kaveri :-)
   Tääl oli tosi mustaa mutta kylmää pitkään, ja joku viikko kaks sitten tänne tuli lunta joka on enemmän tai vähemmän pysynyt, mikä on tosi kiva! :-)

   Poista