1. tammikuuta 2015

Juleferie

Heissan ja hyvää uutta vuotta kaikille!!

Mun hostperhe lähti joululoman alussa Kanariansaarille hostisän suvun kanssa, ja mä puolestani oon viettänyt lomaa hostäidin suvun kanssa. Toi matka oli sovittu ja varattu kauan ennen kun perhe oli ees miettiny ottavansa vaihto-oppilaan, niin sinänsä ymmärrän etten päässyt mukaan :-D Mulla on kuitenkin ollut tosi kiva joululoma joten ei haittaa!

Asustin viime viikon alun aina joulupäivään asti hosttädin perheen luona Bærumissa. Joulunaika oli ihan kivaa, vaikkei mulla ollutkaan yhtään joulufiilistä. Kunnon norjalainen joulu tuli silti vietettyä :-)

Lillejuleaften eli 23. päivä ei oo mikään juhlapäivä tai mitään, mut NRK lähettää silloin jouluohjelmaa ja aika monet norjalaiset kattoo sitä. Suurin osa ei kuitenkaan katso koko ohjelmaa läpi, vaan monet katsoo yhden sketsin joka lähetetään joka vuosi ja kuuluu kuulemma norjalaiseen jouluperinteeseen, siksi mäkin katsoin sitä hosttädin kanssa. Tää sketsi on ikivanha, norjaksi nimeltään Grevinnen og hovmesteren ja suomeksi Illallinen yhdelle. Wikipediassa lukee et tota esitetään myös Suomessa mut vaan uudenvuodenaattona?! En oo kyllä ikinä nähnyt :-D

Jouluaatto alkoi yhteisellä aamiaisella ja joulusukalla. Riisipuuroa ei ollut vaan meillä oli leipää, ja se oli tavallaan vähän hienompi kuin normiaamupala :-D Toi joulusukka taas on vähän uudempi tapa mitä kaikilla ei kuulemma oo, mut hosttädillä on ja mäkin sain sukan!

Joulusukan sisältö :-D Eli ei siellä mitään suurempaa ole

Aamupalan jälkeen käytiin sytyttämässä haudoille kynttilät ja tapaamassa hosttädin isoäitiä. Sitten käytiin luistelemassa läheisellä kentällä, mä en tosin ollut siellä kauaa kun jouduin paremman puutteessa lainaamaan hokkareita ja oon surkea luistelemaan niiden kanssa :-D

Sit vähän illemmalla hostmamma tuli päivälliselle. Norjalainen joulupöytä ei oo mitenkään ihmeellinen mun mielestä, ja tuntu että jälkiruokaan oli panostettu paljon enemmän. Jouluruoassa Norja jakautuu kahtia: osa syö ribbeä ja osa pinnekjøttiä. Me syötiin pinnekjøtt, ja ribbeä oon ehtinyt pariin otteeseen maistaa ennen joulua. Lisukkeena lihan kanssa on perunoita ja lanttumuhennosta, ja jotkut syö myös lipeäkalaa (me ei, luojan kiitos).

Pinnekjøtt on siis lammasta, joka on suolattu tosi vahvasti ja sit haudutettu vedessä jonkun päivän verran ennen syömistä.  Ribbe taas on kai nautaa, jonka päällä oleva läskikerros on leikattu ritilän malliseksi ja paistettu uunissa tai jotain? En oo kummankaan suuri fani mut kyllä ne alas menee :-D

Pinnekjøtt

Kransekake jälkkäripöydästä. Mä luulin että tota syödään ylhäältä alaspäin, mut kuulemma se menee toisinpäin :-D


Ruoan jälkeen avattiin lahjat, jokainen yksi kerrallaan ja jokainen kiitti lahjan antajaa, jos tämä oli paikalla. Pukkikin kävi jossain vaiheessa iltaa. Jopa mä sain lahjoja, joista paras oli varmaan hostperheen lupaama matka Länsi-Norjaan keväällä! :-)

Joulupäivänä muutin hostmamman luo takaisin Osloon, jossa me oltiin lauantaihin asti. Lauantaina lähdettiin hostmamman naapurin kanssa hänen mökilleen vuoristoon. Oltiin Keski-Norjassa Kvamin kunnassa, lähellä Rondanen kansallispuistoa. Toi paikka on kuulemma kuvattu Norjan kansallismaisemaksi, ja oli kyllä tosi upeat maisemat! Norjalaiset on vähän nauranu mua kun oon pitäny tyyliin Holmenkollenia vuorena eli fjellinä, vaikka se ei sitä kuulemma todellakaan ole. Sit oon aina ku ollaan menty jonnekkin ja nähty uusia "kukkuloita" (mulle ne on vuoria), ni oon kysyny että onkos toi nyt sitten vuori vai pelkkä kukkula. Yleensä se on sit ollu pelkkä "kukkula", mut tuolla näin ihan oikeita vuoria!

Toi mökki oli 900m korkeudessa, ja siel oli muutenkin tosi siistiä. Oltiin siellä tiistaihin asti ja käytiin joka päivä hiihtämässä, ja pääsin jopa saunaankin :-D Hiihdettiin yks päivä jopa puurajan yläpuolelle. Mun kamera ei todellakaan saanu sitä kauneutta kuviin...

Hadet,
Janina

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen näköistä jouluruokaa sulla ollut :) ...mutta vielä mielenkiintoisemmat on kuvat vuorilta, ihanan näköistä hiihtoseutua, paljonko tuli hiihdelty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä yhtään :DD Mut ei kilometreissä kauhean paljoa, ehkä joku 15 yhteensä!

      Poista